El domini .cat coordinarà durant dos anys un grup internacional per definir i difondre bones pràctiques que contribueixin a la visibilitat de les comunitats lingüístiques a internet
El domini .cat liderarà un dels 19 projectes seleccionats -d’entre els més de 1000 presentats a escala mundial- com a receptor d’una beca del Grant Program de l’ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). L’ICANN és una corporació sense ànim de lucre d’interès públic establerta l’any 1998 i la seva missió és garantir una Internet global estable, segura i unificada mitjançant la coordinació de l’assignació i gestió de les adreces de Protocol d’Internet (IP), els noms de domini i els paràmetres de protocol.
La trajectòria de la Fundació .cat (Accent Obert des de juny de 2025), basada en el compromís amb la defensa dels drets digitals, la promoció del multilingüisme i la construcció d’un internet més just, obert i accessible, és el motor darrera de la proposta que ha merescut el finançament de l’ICANN.
Vint anys d’experiència de gestió del domini .cat que han situat Accent Obert com un dels grans experts mundials en la presència de les comunitats lingüístiques a l’àmbit digital. No en va, el domini .cat va ser l’any 2005 el que va obrir la porta a que altres comunitats culturals poguessin tenir representació a la xarxa, al marge dels estats, amb els coneguts com dominis geoterritorials (GeoTLDs).
“La comunitat catalanoparlant fa vint anys va demostrar que volia i podia tenir veu pròpia a internet. Amb aquest projecte, renovem i reforcem aquell compromís inicial, aportant dades i coneixement que permetin prendre decisions informades i estratègiques sobre la identitat digital a la nostra comunitat”, ha declarat Bea Guzmán, responsable del domini .cat, que actualment ja compta amb més de 113.000 usuaris.
Un projecte d’abast internacional per fer visibles les comunitats lingüístiques i els dominis geoterritorials
El projecte presentat per Accent Obert parteix d’un convenciment ferm: la diversitat cultural i lingüística és una fortalesa essencial d’internet. Però, avui, no totes les comunitats hi són representades en peu d’igualtat. I cal defensar-la. O construir-la.
Sota el títol “Assessing GeoTLD’s performance for enhanced Internet accessibility: An open source methodological approach” (en català, “Com avaluar el paper dels GeoTLD per fer internet més accessible: una metodologia oberta i reutilitzable”), i amb el suport del geoTLD Group i ISOC-CAT, el projecte desenvoluparà una metodologia de codi obert que permeti analitzar com els motors de cerca tradicionals i també els potenciats per Intel·ligència Artificial tracten els dominis que representen identitats culturals, lingüístiques o regionals a la xarxa.
“L’objectiu és documentar, analitzar i difondre bones pràctiques que ajudin a reforçar la seva visibilitat i a construir aliances internacionals per una governança d’internet més justa i inclusiva”, ha manifestat Pep Masoliver, director de tecnologia d’Accent Obert.
Amb el lideratge del domini .cat, el projecte compta amb la participació d’onze dominis geoterritorials més -.barcelona, .bzh, .cologne, .eus, .gal, .hamburg, .koeln, .london, .quebec, .scot i .wien.-, té un pressupost aproximat de 300.000 € i una durada prevista de dos anys.
Un pas més en la internacionalització d’Accent Obert
Aquest reconeixement arriba en un moment clau per l’entitat, el llançament públic d’Accent Obert, que aspira a eixamplar l’abast de la Fundació .cat. “Ens permetrà treballar colze amb colze amb altres entitats d’arreu del món que comparteixen tant reptes com valors similars als nostres, en el marc del principal espai de representació al món digital”, celebra Joan Abellà, el seu director. Aquesta beca estintola la vocació d’Accent Obert de participar amb la seva mirada local en els grans debats globals de futur en l’àmbit digital, situant la comunitat catalanoparlant al centre de la reflexió sobre la governança i la presència de llengües minoritzades a la xarxa.
El projecte ja s’ha posat en marxa i els seus resultats es posaran a disposició del conjunt de la comunitat ICANN i de totes aquelles organitzacions dedicades a la defensa dels drets digitals i lingüístics.