Llista tanca el segon trimestre amb més de 36.000 publicacions en català i una activitat rècord. Alhora, històries com la del creador eltitodanito mostren que el català digital no només creix: es diversifica, es deslocalitza i es vincula a nous relats.
Aquest mes de juny, el projecte Llista ha superat les 36.000 publicacions indexades en català al llarg del segon trimestre, amb un total de 12.142 continguts només al juny. L’activitat dels creadors també marca un màxim històric: dels 1.054 perfils actualment recollits a la plataforma, 843 han estat actius aquest mes, superant els 770 del juny de 2024.
Les xifres no deixen lloc a dubte. El volum de publicacions ha augmentat un 40,52% respecte al mateix trimestre de l’any passat i un 26,38% en comparació amb el trimestre anterior. Però darrere les dades hi ha una realitat més profunda: un ecosistema que s’expandeix i es transforma. On el català digital s’utilitza per explicar la vida des de barris, accents i formes d’expressió que fins fa poc quedaven als marges de la visibilitat.
Fer del català una llengua de barri, de cultura i de comunitat
Una de les veus que encarna aquesta nova onada és la de Dani Ruiz (@eltitodanito). Amb el seu projecte L’altra ciutat, visibilitza la Barcelona que no surt a les postals: la que es viu a la Trinitat Vella i altres barris populars, plena d’històries, conflictes i comunitats diverses. Ho fa en català, una llengua que no és la seva llengua materna però que ha fet seva per coherència política i compromís social. Per a ell, fer contingut en català és una aposta clara: també les històries importants passen als marges.
Aquesta mirada crítica i empàtica travessa tot el seu univers creatiu, inclosa la seva faceta drag com a Monna Sequeda, un personatge irreverent i lúdic que ha participat en el programa Clímax d’EVA i que, recentment, va compartir escenari amb la cantant Sofia Coll per lliurar un dels Premis CRIT al Teatre Nacional de Catalunya.
Una eina per connectar trajectòries
Des que ha estat inclòs a Llista, Dani Ruiz ha viscut una etapa marcada per noves connexions i oportunitats. Explica que ha rebut propostes de col·laboració de projectes i marques, com La Fageda, que s’han interessat pel seu contingut des de l’aparició a Llista. També ha pogut entrar en contacte amb altres creadors que treballen temes afins i assegura que formar part de Llista l’ha ajudat a sentir-se més acompanyat en un sector sovint individualista.
Per a ell, Llista és una eina útil per veure’s reflectit dins d’un col·lectiu més ampli. Una panoràmica que legitima i dona pes a la creació digital en català com a sector divers, viu i en creixement. Remarca que no és una comunitat homogènia, sinó un mosaic de temes, veus i contextos que es poden interconnectar gràcies a una eina que documenta i fa visible allò que ja existeix.
També adverteix que cal no veure Llista com un rànquing competitiu, sinó com una oportunitat per construir comunitats digitals més fortes i visibles. Fins i tot apunta que, en el futur, aquest tipus d’espais podrien ser la base per començar a reclamar drets laborals per al sector de la creació digital en català.
Més que mètriques: una xarxa viva
Les dades de juny ho corroboren: la creació digital en català no només creix en volum, sinó en rellevància i complexitat. Amb més de 36.000 publicacions trimestrals i una activitat sostinguda de prop del 80% dels creadors indexats, Llista dibuixa un escenari optimista però exigent: cal seguir cuidant aquest ecosistema perquè continuï creixent.
I aquest creixement no es mesura només en nombres. S’expressa en projectes com el del Dani, en noves aliances i en una comunitat que comença a reconèixer-se a si mateixa.
A Llista seguim detectant nous perfils, actualitzant dades cada mes i construint un entorn digital on el català no és l’excepció, sinó l’opció natural.