A Accent Obert treballem perquè qualsevol persona pugui viure plenament en català al món digital.
Impulsem iniciatives innovadores, col·laboratives i ètiques, que uneixen la nostra tradició cultural amb el futur global. Ens situem al centre d’una transformació que redefineix com vivim i expressem la nostra identitat.
Som la institució dels catalanoparlants en l’entorn digital. Som una xarxa oberta que connecta talent i innovació per assegurar el futur de la cultura catalana, projectar-la internacionalment i defensar-ne els drets lingüístics i culturals.
19
90
L’inici del moviment
Veus provinents de tots els àmbits socials i culturals copsen la necessitat que la comunitat catalanoparlant tingui una representació plena a la Xarxa a través d’un domini propi.
96
La campanya del .ct
Es llança una campanya per aconseguir un domini per a Catalunya (.ct). La petició és refusada ja que Catalunya no era aleshores ni és ara us país independent. Més detalls de la campanya aquí.
20
00
Del passaport al diccionari
Es deixa de banda l’aspiració de domini de país (.ct) per passar a reivindicar un domini cultural (.cat) que cobreixi tots els territoris de parla catalana, independentment de l’estat on fossin.
Els tres promotors de .cat, Amadeu Abril, Manel Sanromà i Jordi Alvinyà, tiren endavant el projecte amb la finalitat d’aconseguir un domini d’Internet per a la comunitat lingüística i cultural catalana. Es crea l’Associació puntCAT, amb l’únic objectiu de liderar la campanya per aconseguir el domini.
03
S’obre una finestra d’oportunitat
L’ICANN (la Corporació d’Internet per a l’Assignació de Noms i Números) es planteja la possibilitat d’assignar dominis a comunitats. El col·lectiu internauta catalanoparlant entén la transcendència de l’ocasió i ho aprofita.
04
16 de març
Presentació de la candidatura .cat
L’Associació puntCAT, creada especialment per a l’ocasió, presenta la candidatura del domini amb el suport de 98 entitats, 2.615 empreses i 65.468 persones de tots els territoris de parla catalana arreu del món, no només del Principat, el País Valencià, les Illes, la Franja, Andorra, la Catalunya del Nord o l’Alguer, sinó també de totes aquelles ciutats i països del món on hi ha parlants del català. Son unes xifres mai vistes en cap altre cas i que demostren la força i la cohesió del nostre col·lectiu.
28 de desembre
L’inici de la Fundació .cat
Presentada la candidatura, l’Associació puntCAT es dissol per donar pas a la Fundació .cat, una entitat privada, sense ànim de lucre, que gestionaria el registre del nom de domini .cat i promouria la llengua i la cultura catalanes a Internet.
05
15 de setembre
Neix el .cat
Després d’anys d’esforç i feina, s’anuncia oficialment l’aprovació del .cat com a domini reconegut a la Xarxa. D’aquesta manera, som el primer domini d’una llengua i d’una cultura al món.
D'esquerra a dreta Jordi Alvinyà, llavors director general de Radiodifusió i Televisió de la Generalitat de Catalunya; el conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació Carles Solà; l'advocat Amadeu Abril; Joan Francesc Gras, qui va ser president de la Fundació .cat; Jordi Bosch, en aquell moment director del CTTI; Marc Pifarré, gerent de l'Associació PuntCat i coordinador de la candidatura i de la campanya "per un domini .cat per la llengua i la cultura catalana"; i Oriol Ferran, exsecretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya. La imatge és del 15 de setembre de 2005, quan s'aprova definitivament el la proposta del .cat a Califòrnia / Arxiu EL TEMPS
Comunicat Associació puntCAT el dia de l'aprovació del domini
06
23 d'abril
Tothom pot tenir un .cat
En una diada de Sant Jordi per al record, s’obre de forma pública el procés de registre del .cat a tota la comunitat catalanoparlant. Un canvi d’època comença. Un dels primers èxits internacionals del domini arriba quan els dos grans cercadors mundials, Yahoo i Google, el demanen.
12
27 de febrer
S’arriba als 100.000 dominis .cat
En 10 anys d’existència el .cat es converteix en el domini de referència als territoris de parla catalana i arriba a la xifra de 100.000 dominis.
15
27 de febrer
Adjudicació del concurs per la gestió del .barcelona
La Fundació .cat guanya el concurs per gestionar el domini de ciutat .barcelona. El març de 2016 s’inicien les operacions de registre obert del domini.
18
18 de juliol
La Creu de Sant Jordi
La Fundació .cat rep la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva tasca de promoció del domini .cat a la xarxa i per haver impulsat la cultura catalana i la normalització de l’ús del català a Internet.
The President of the Government of Catalonia, Quim Torra, and the President of the Parliament of Catalonia, Laura Borràs, presenting the Creu de Sant Jordi to Carles Salvadó, president of Fundació .cat (2017–2021).
23
6 d'abril
Inici de la gestió del domini .ad
La Fundació .cat aconsegueix portar la gestió del primer domini de país en català. Això representa una fita històrica per la Fundació .cat.
25
3 de juny
La Fundació .cat dona pas a Accent Obert
Vint anys després, neix Accent Obert i s’arrela en el llegat d’aquell impuls col·lectiu que, durant dues dècades, ha estat la Fundació .cat. Neix per actualitzar-ne la missió i fer-la créixer cap a nous territoris, més enllà del domini. Per seguir defensant que qualsevol persona ha de poder viure plenament en català, també en digital. Per defensar, també en digital, la nostra manera de ser.