Galàxia, un futur digital que es viu, es pensa i es crea en català

Galàxia s’estrena amb un taller pràctic per demostrar que, amb les eines i la tecnologia adequades, qualsevol pot crear solucions en català a l’àmbit digital

Dijous 10 de juliol un nova Galàxia ha aparegut en el firmament digital en català. I ho ha fet de manera coherent amb la seva vocació oberta, col·laborativa i transformadora: amb un taller pràctic, sense requisits tècnics previs, pensat per demostrar que és possible crear tecnologia útil en català en comunitat. 

En un moment d’acceleració tecnològica sense precedents, el projecte Galàxia -una iniciativa conjunta d’Accent Obert i Softcatalà- vol donar resposta a una paradoxa que molts catalanoparlants pateixen cada dia: voler viure plenament en català, però massa sovint veure’s limitats per dispositius tecnològics i entorns digitals que els obliguen a renunciar a la nostra llengua. La Galàxia -i el taller “De la idea al prototip”- és una demostració pràctica que aquest destí no és irreversible.  

Una aliança rebel per superar les fronteres dels gran imperis tecnològics

Genís Roca, president d’Accent Obert, ha justificat aquest nou servei com una conseqüència lògica de l’evolució de la Fundació .cat, vint anys després del seu naixement, vinculada al domini .cat: “la nostra missió és defensar la nostra manera de ser en digital, i això vol dir poder treballar, comunicar-nos o, simplement, viure en català també a Internet. Ara ja sabem que hi ha eines per fer-ho, com a mínim 250, però el nostre objectiu és que en siguin cada dia més, perquè aquesta Galàxia, com totes les galàxies, està permanentment en expansió”. 

Al seu torn, Joan Montané, de Softcatalà, ha reivindicat Internet com “l’ecosistema on els catalans ens sentim còmodes. Els últims 30 anys, els catalanoparlants hem obtingut molts èxits a Internet”. La trajectòria de Softcatalà atorga solidesa tècnica al projecte, que es guia per dos criteris principals, tan estrictes com evidents: “el primer requeriment és que siguin en català, i el segon, que siguin útils, que ajudin a la gent a resoldre un problema”. Montané ha estat especialment vehement a l’hora de remarcar la dimensió comunitària de la plataforma: “és una proposta per a la comunitat i amb la comunitat: tothom que conegui una eina, qui sigui programador i hagi fet una aplicació web… que ens la faci arribar i l’afegirem si compleix els criteris”. 

Una invitació a formar part d’una “aliança rebel”, en paraules de Josep Maria Ganyet, ambaixador d’aquest projecte. “Som els que vam créixer amb la Guerra de les Galàxies i Cosmos, som els que als 90 vam fer Internet, vam construir la Viquipèdia, Softcatalà… però la xarxa va canviar i havíem de pagar el peatge de les plataformes. I ara, volem recuperar l’esperit d’aquella Internet oberta”. Enfront dels gegants tecnològics, Ganyet s’ha mostrat optimista davant la força i el talent d’una comunitat com la catalanoparlant, sempre tan activa a Internet. I ha reivindicat la dimensió humana de la xarxa, en general, i de la Galàxia en particular: “al seu darrera, hi ha més persones que algorismes. Persones que seleccionen aquelles aplicacions que millor resolen els problemes de cada col·lectiu. Això és molt bàsic i trivial, fa trenta o quaranta anys que està inventat. Però precisament per això ara és molt revolucionari”.

“Cada clic a Galàxia ajuda a restablir el balanç de la força” – Josep Maria Ganyet

Una espurna pràctica per il·luminar una Galàxia en expansió

Per llençar la Galàxia, el tecnòleg i consultor Albert Solana ha guiat una seixantena de persones de perfils i edats diverses -professionals, estudiants, activistes o simplement curiosos digitals- per transformar una idea en un prototip funcional d’aplicació web, sense escriure ni una línia de codi i amb l’ajuda de models d’intel·ligència artificial. El repte: crear una eina útil per a la comunitat i fer-ho, des del primer moment, en català. 

“El futur digital en català no s’ha de traduir: s’ha de cocrear.” – Albert Solana

Amb eines no-code, assistents de programació per IA i recursos que es poden trobar en la mateixa Galàxia, els i les participants han pogut treballar sobre els seus prototips, que anaven des d’un assistent per redactar actes d’associacions en català fins a traductors de subtítols, adaptacions digitals de jocs de taula o gestors personals de finances. 

Galàxia, mapa i diagnòstic

Galàxia no és només un catàleg de recursos digitals en català -amb més de 250 aplicacions des del seu llançament i amb col·leccions editorials que s’actualitzen constantment-, sinó una infraestructura amb vocació de servei públic que vol servir de pont entre les necessitats digitals de la societat catalana i el talent dels seus desenvolupadors. Perquè com ha remarcat Genís Roca, “Galàxia no és només un inventari, també és un diagnòstic. Detectarem què ens falta i ho farem possible”, reblant el compromís d’Accent Obert amb facilitar poder viure plenament en català a l’àmbit digital.  

Més informació

Subscriu-te al butlletí

Estigues al dia de les notícies i continguts d’Accent Obert.