Arrenca MCP-CAT, una infraestructura per connectar, en català, la intel·ligència artificial amb el món real

Accent Obert co-impulsa una infraestructura basada en el protocol MCP per garantir que la intel·ligència artificial en català pugui actuar, consultar dades i oferir serveis útils en temps real.

El 3 de juliol es va posar en marxa MCP-CAT, l’ambiciós projecte que el consorci format per Accent Obert, Process Talks, Bleta i Gandolapp, amb el suport científic d’IDEAI-UPC, ha presentat al programa RETECH, la convocatòria d’ajuts vinculada a Catalonia.AI -l’estratègia d’intel·ligència artificial de la Generalitat de Catalunya-. Una trobada a l’edifici Omega de la UPC tancava la fase de conceptualització i donava el tret de sortida a la fase operativa.

El projecte MCP-CAT té com objectiu crear una infraestructura plenament funcional que desenvolupi models lingüístics lleugers i connectors oberts que permetin a la intel·ligència artificial actuar en català amb eficàcia, seguretat i sobirania. Amb aquest nou projecte, Accent Obert vol contribuir a dotar el país de tecnologia pròpia, interoperable i útil per a la ciutadania, les empreses i les administracions.

Gerard Vélez, responsable de projectes d’Accent Obert, està convençut que MCP-CAT obtindrà el suport institucional: “és un projecte necessari, amb vocació de servei públic, i hem conformat un equip molt sòlid que el durà a terme amb totes les garanties”.

Del text a l’acció: per què el protocol MCP és clau

Els grans models de llenguatge actuals (LLM) poden generar text, però no tenen capacitat nativa per actuar. Per a que un assistent intel·ligent faci una reserva, enviï un missatge o consulti una base de dades, cal integrar-lo amb serveis externs. Fins ara, això exigia fer una integració específica per a cada combinació de model i eina, una fórmula inviable a gran escala i ineficient per a la majoria d’actors -tant individuals, empresarials i institucionals- a escala catalanoparlant.

El Model Context Protocol (MCP) resol aquest repte establint un estàndard de comunicació entre models i aplicacions. Aquest protocol permet que qualsevol model compatible pugui fer servir qualsevol eina MCP. Això fa possible una infraestructura modular, segura i escalable, en què l’assistent pot actuar en entorns reals i fer-ho en català en tots els punts del procés.

Un projecte amb aplicacions reals: Bleta i Gandolapp

Dos dels socis del consorci criden l’atenció: Bleta i Gandolapp, dues aplicacions comercials nascudes a Catalunya, operades per dues empreses emergents, i que han mostrat la seva intenció d’incorporar plenament el català a les seves funcionalitats. A través d’ells, el projecte no serà una entelèquia teòrica, sinó que podrà testar a temps real la seva aplicació en el mercat.

Bleta va néixer com una tauleta dissenyada específicament per a persones grans, i actualment està transicionant cap a un sistema operatiu compatible amb la majoria de hardware mòbil convencional. Ofereix un entorn digital amable i accessible, i amb MCP-CAT incorporarà un assistent de veu en català que permetrà fer gestions, accedir a serveis i entretenir-se parlant de manera natural. L’objectiu és facilitar la vida quotidiana a les persones catalanoparlants amb menys habilitats digitals, millorant-ne l’autonomia i la inclusió tecnològica.

Gandolapp, per la seva banda, ja dona servei des de Catalunya a més de 600 conductors de camions a tot Europa. Ofereix un copilot de veu per a transportistes que optimitza rutes, facilita la coordinació logística i millora la seguretat. MCP-CAT permetrà que aquest assistent no només parli en català, sinó que també actuï, integrant-se amb serveis logístics, de trànsit o de gestió de flotes, en l’idioma propi dels conductors catalanoparlants.

El rol d’Accent Obert, posar la tecnologia al servei de la llengua catalana

El projecte MCP-CAT és un exemple més de la missió d’Accent Obert: posar la tecnologia més avançada al servei de la llengua catalana, amb criteris de sobirania, utilitat i impacte. Des del seu rol de connector de l’ecosistema digital catalanoparlant, la participació d’Accent Obert assegura la publicació oberta dels resultats i articula un model de col·laboració replicable amb el sector públic i privat.

Però l’aportació d’Accent Obert tindrà una segona derivada molt rellevant. El recent llançament de Galàxia, el primer repositori d’eines digitals en català que comissaria juntament amb Softcatalà, permetrà que centenars d’eines ja validades es puguin integrar al nou entorn MCP i posar-se al servei dels seus usuaris.

En paraules de Gerard Vélez, “la feina feta amb Galàxia farà més ràpida i senzilla la missió del projecte MCP-CAT, ja que identifica eines de l’ecosistema digital en català útils i rellevants per als diferents actors del consorci, en primer terme, i per al conjunt dels usuaris en la seva fase pública.

Una infraestructura oberta i replicable

El projecte tindrà una durada de nou mesos i culminarà amb la publicació dels models, connectors MCP i guies d’ús sota llicència AGPL, afavorint la reutilització i la construcció d’un ecosistema compartit d’IA en català.

Amb MCP-CAT, Accent Obert continua treballant per facilitar una transició digital inclusiva, arrelada al territori i pensada per garantir els drets lingüístics al món digital, també a l’entorn tecnològic més avançat.

Subscriu-te al butlletí

Estigues al dia de les notícies i continguts d’Accent Obert.